1 augustus 2023

Neurodiversity Pride day: 'Iedereen heeft een kleurrijk brein'

Op 16 juni heb ik (Faisal) met stichting Join the Project een evenement mogen organiseren voor Neurodiversity Pride day. We werkten daarbij samen met Leekerweide en Cliëntenbelang Noord-Holland.

 

Neurodiversiteit is een term die bedacht is in de jaren negentig door socioloog Judy Singer en journalist Harvey Blume. Deze term is bedoeld om de variaties van het menselijk brein aan te duiden. Hoewel de term eind jaren negentig werd gebruikt als alternatieve manier van kijken naar autisme, werd het later ook toegepast op andere neurologische ‘aandoeningen’ zoals ADHD, dyslexie, dyscalculie en Tourette-syndroom. Mensen met deze neurologische stoornissen worden ook wel neurodivergent genoemd. Bron:  Neurodiversiteit: wat is het & wat zijn de positieve kanten? - Holistik

 

"We wilden graag laten zien dat we allemaal anders zijn en dat we daar juist trots op mogen zijn. De verschillen zorgen ervoor dat we in samenwerking mooie dingen kunnen creëren. 


Tijdens het evenement werd de positieve kant van ieders neurologische verschillen benadrukt. Een groepje neurodivergente personen mocht zichzelf bijvoorbeeld uiten door middel van kleur en vragen beantwoorden als ‘wiens kamer is opgeruimd?’, ‘Is het makkelijk voor jou om afgeleid te worden?’, ‘Is het makkelijk om voor jou om contact te maken met anderen?’. Het was een ontzettend leuke en leerzame dag! " Faisal, werkzaam bij Join the Project.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel