4 maart 2021

Onafhankelijke sparringpartner

Wilco Schild is coördinator van onze cliëntondersteuners in Noord-Holland: “Wij zijn er om mensen te ondersteunen die om welke reden dan ook, de zorg zelf niet kunnen regelen. Sommige mensen hebben moeite met opstaan, werken en omgaan met hun beperking of ziekte. Dan kun je je voorstellen dat het lastig voor hen is, om ook nog uit te zoeken hoe het zit met zorg. Voor die mensen is cliëntondersteuning absoluut noodzakelijk.” 

 

Vastlopen

In de praktijk blijkt dat gemeenten vaak niet of laat wijzen op het bestaan van clientondersteuning. Dus gaan mensen het zelf uitzoeken, zeker als ze overheidsinstanties wantrouwen. Helaas komen veel mensen er zelf niet uit en  krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. En als ze dan zijn vastgelopen, komen ze uiteindelijk bij ons terecht.

 

Moeilijke zorgvraag

Helemaal lastig is het voor mensen die meer dan 1 zorgvraag hebben en daardoor moeilijk te helpen zijn. Denk aan iemand die verslaafd is en ook dakloos. Onder welke regeling valt zo iemand? Dan kom je in zo’n moeilijke situatie waarin iemand geen huis vindt, omdat hij verslaafd is. En niet van zijn verslaving afkomt, omdat hij geen huis heeft. 

 

Het is dan belangrijk om zo vroeg mogelijk clientondersteuning te krijgen. Wij kunnen helpen om de keten van zorg zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten. We brengen de problemen in kaart, hebben de contacten en adviseren en ondersteunen.


Onafhankelijk

Gemeenten proberen het meestal eerst in hun eigen buurtteams op te lossen. Die zijn al betrokken en bieden ook toegang tot hulp. Dat doen wij niet. Wij adviseren, zoeken van alles uit en zitten bij gesprekken met zorginstellingen of het zorgkantoor. Maar we beslissen niet of iemand wel of geen zorg krijgt en bieden ook geen zorg. We zijn dus echt een onafhankelijk sparringpartner. 


Meer informatie

Heeft u ondersteuning nodig? Neem dan contact op met onze cliëntondersteuners op 085 - 40 00 806 of via clientondersteuning@clientenbelang.nl.  


Wilt u meer weten over onafhankelijke cliëntondersteuning in uw gemeente? We helpen u graag. Neem dan contact op met Ruud Fiere op
06 30 17 23 01 of via r.fiere@clientenbelangamsterdam.nl.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel

 

 

 

Voorbeelden uit de praktijk

Om een beter beeld te krijgen van wat onze cliëntondersteuners voor mensen kunnen betekenen, kunt het verhaal van Max en Lotte lezen. 

 

En ook het verhaal van onze cliëntondersteuner Marieken.