23 mei 2022

Aandacht voor jongeren met mentale klachten tijdens Jongerentop

Jongeren met mentale klachten hebben vooral behoefte aan iemand die luistert en betrouwbaar is. En aan veilige plekken om hun zorgen en vragen te delen. Dat kwam onder andere naar voren tijdens de Jongerentop Noord-Holland-Noord deel 2.  


Op 14 april kwamen in Zwaag, onder de rook van Hoorn, jongeren, professionals en beleidsmakers bijeen voor de Jongerentop Noord-Holland-Noord deel 2. Deel 1, in november 2021, kon vanwege coronamaatregelen alleen online plaatsvinden. Nu werden alsnog de fysieke workshops gegeven.

 

Vanuit het project 'Over Mij = Met Mij' gaven Narita en Daan een workshop Mentale Gezondheid. Jongeren van het Jongerenplatform Regio Alkmaar (JPRA) hielpen bij de voorbereiding van de dag en de uitvoering van 2 andere workshops: '18-/18+' en 'Gelijkheid en Diversiteit'. 


Ernst en aantallen van de klachten stijgen 

Bij de workshop Mentale Gezondheid was een breed publiek aanwezig: jongeren, schoolbestuurders, hulpverleners en beleidsmakers van gemeenten en hulporganisaties. Eerst testten we de kennis van deelnemers over het voorkomen van psychische klachten onder jongeren in Noord-Holland-Noord.

 

Niemand was verbaasd dat veel jongeren kampen met stressklachten, eenzaamheid, depressieve en suïcidale gedachten. Maar deelnemers keken er wel van op dat het in de regio al een paar jaar slechter gaat dan in de rest van Nederland. En dat zowel de ernst van de klachten als de aantallen ook al voor corona aan het stijgen waren. 


Samenwerking met jongeren

Precies de reden dat jongeren zoals Narita zich sterk maken voor meer aandacht voor jongeren met dergelijke ernstige klachten. Hierin werken we als Cliëntenbelang Noord-Holland actief samen met GGZ Noord-Holland-Noord, GGD Hollands Noorden, De Hoofdzaak, maar vooral ook met jongeren. Individueel en verenigd in jongerengroepen zoals het JPRA, Join the Project en de jonge makers van het boek ‘Ik wil je wat vertellen..’ dat die dag ook gepresenteerd werd.


Luisterend oor en betrouwbaarheid

Vervolgens verkenden we wat de deelnemers nodig hadden of hebben om mentale klachten bespreekbaar te maken. Iemand die echt luistert en betrouwbaar is was daarin de gemene deler. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar in de praktijk van de deelnemers kwamen of komen ze dat soort mensen toch niet veel tegen. En vooral niet onder professionals. 


Veilige plekken

De rest van de workshop hebben we ingezoomd op het creëren van een veilige plekken voor jongeren om hun zorgen en vragen te delen. Hoe kunnen we die maken? Moeten dit fysieke plekken zijn? En zo ja waar? Doe je dat op scholen of juist liever daarbuiten? Er waren vele en uiteenlopende ideeën, variërend van een training gespreksvaardigheden voor docenten en mentoren tot een fysieke inloopplek per gemeente.

 

We gaan graag samen met jongeren, professionals en beleidsmakers aan de slag gaan om ze werkelijkheid te maken. Deelnemers konden zich ter plekke inschrijven op een werksessie Safe Space. Deze gaat georganiseerd worden door jongeren van het JPRA. 

 

Voor meer informatie daarover kun je contact opnemen met projectleider Gregory Chong via g.chong@clientenbelang.nl

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel