18 oktober 2019
Succesvol Jeugdplatform Tjekkin in regio Alkmaar: voor en door jongeren
Jongeren een platform geven, dat is de missie van het online jeugdplatform Tjekkin. Het platform is een initiatief van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest. Op Tjekkin werken beroepskrachten, jongeren, ouders en leden van cliëntenraden samen met ambtenaren om de jeugdhulp nóg beter te maken in de regio Alkmaar. Ervaringsdeskundige Erik: “Toen ik hulp nodig had, liep ik tegen van alles aan. Ik had veel ideeën over hoe het beter kan en wilde daar graag iets mee doen. Zo kwam ik bij het jeugdplatform terecht.”
Erik is sinds 2018 betrokken bij het jeugdplatform en is enorm gedreven om verschil te maken. Datzelfde geldt voor Narita: “Jongerenparticipatie is een recht, maar veel gemeenten moeten dit nog opzetten. Daar wil ik me met hart en ziel voor inzetten. Op dit moment probeer ik in Den Helder aandacht voor jeugdparticipatie bij de gemeente, instellingen en scholen te krijgen.” Daarbij krijgen de jongeren in Noord-Holland hulp van Cliëntenbelang die hen faciliteert, adviseert en op basis van hun ervaringen en behoeften de voorwaarden voor een effectief platform verzameld.
Ervaringsdeskundigen aan het roer
Beleidsadviseur Guus Montenegro is vanuit gemeente Langedijk betrokken bij het jeugdplatform. In 2016 is het platform gestart in opdracht van de gemeenten Alkmaar, Langedijk en Heerhugowaard. Toen bestond het vooral uit beleidsmedewerkers. Guus: “We dachten toen dat het vanzelf wel zou gaan lopen, maar dat was niet zo. Na het startschot in 2016 en het groeiende enthousiasme hebben de communicatiemedewerkers een poging gedaan om het project overeind te houden. Een poging waarin de doelgroep niet of nauwelijks werd meegenomen. Met andere woorden: het roer moest om, dat was duidelijk.
In 2018 hebben we daarom gekozen voor een andere insteek: een platform voor en door jongeren. Jongeren die stuk voor stuk als ervaringsdeskundigen een hele duidelijke mening hebben over wat er beter kan. Ik ben zelf van oorsprong jeugdtrainer en vind het inspirerend om met deze doelgroep te werken. Hun energie en motivatie is geweldig! Ik zet me er graag voor in om hen een stem te geven en te helpen hun dromen waar te maken.”
Krachten bundelen
Een van die dromen is om kennis te delen met andere platforms. Zorgen die jongeren hier hebben over de jeugdhulp, spelen ook in andere regio’s. Guus: “Om dat te onderzoeken is het belangrijk om samen te komen, ervaringen uit te wisselen en ook te bekijken wat we van elkaar kunnen leren.” Af en toe komen er nu vertegenwoordigers van verschillende regio’s en gemeenten in Noord-Holland samen. Dit netwerk dient als basis voor jongeren om in de eigen regio tot een platform te komen. Ook zijn voorzichtig wat contacten gelegd met andere regio’s in Nederland. Erik: “Onnodig om het wiel steeds opnieuw uit te vinden, laten we de krachten bundelen!”
Preventie in onderwijs
Een van de belangrijke onderwerpen voor het jeugdplatform is de koppeling tussen zorg en onderwijs. Erik: “Laatst vergaderden we met alle directeuren van het voortgezet- en speciaal onderwijs. Wat kun je eraan doen om te voorkomen dat jongeren hulp nodig hebben? Onze ideeën daarover deelden we met de directeuren die er erg blij mee waren. Binnenkort praten we erover verder, ook met docenten. Ik zie hier veel kansen om te voorkomen in plaats van te genezen.”
Gunstig perspectief
De B&W-colleges van de regio Alkmaar bespreken binnenkort de toekomst van het project. Daarom zijn ze druk bezig om op te schrijven wat de voortgang is. Guus: “De colleges gaan beslissen over de toekomst van het jeugdplatform. De intentie is absoluut om het voort te zetten, alleen de begroting moet nog vastgesteld worden. Dan kunnen de jongeren gaan vliegen.” En in Den Helder? Narita: “Er bestaan geen blauwdrukken voor jongerenparticipatie. Den Helder heeft al heel lang niets op dit gebied, dus je moet dat vanaf de grond opbouwen. Een mooie uitdaging!”
Terug naar het nieuwsoverzicht »
Gesprek laden