14 mei 2019

Uw indicatie HbH in tijd of resultaat?

In veel gemeenten krijgen cliënten een besluit waarin staat wat er moet gebeuren voor bijvoorbeeld een schoon en leefbaar huis. Het gaat niet over uren en minuten die hiervoor nodig zijn maar over resultaat, ook wel ‘resultaatgericht indiceren’ genoemd. Onze juridisch adviseur Christiaan Dol licht het één en ander toe.  


Aanpassing wet

De hoogste bestuursrechter heeft hier onlangs een streep doorgehaald. Voor de burger is het belangrijk om concrete activiteiten en tijdsbestek duidelijk te hebben. Doet de gemeente dat niet, dan is dat in strijd met de rechtszekerheid. Minister de Jonge wil de wet nu aanpassen om het voor gemeenten toch mogelijk te maken om resultaatgericht te indiceren en tegelijk de rechtszekerheid van cliënten waarborgen. De minister staat voor een onmogelijke opgave.  


Belang van indiceren in tijd

Het CIZ heeft een protocol opgesteld om vast te stellen welke activiteiten er hoe vaak en in welk tijdsbestek gedaan moeten worden om een huis schoon en leefbaar te houden. De tijdseenheid is volgens de hoogste rechter noodzakelijk. Je kunt een wc in 30 seconden, 5 minuten of een half uur schoonmaken. Maar of een wc in 30 seconden kwalitatief schoon wordt, is natuurlijk de vraag. 


Zelfs als het de minister lukt om resultaatsgericht indiceren wettelijk mogelijk te maken, dan moet er een andere manier zijn om te bepalen of een huis schoon en leefbaar is. Hoe gaat de minister dit wettelijk regelen zonder dat een gemeente wekelijks bij alle cliënten bacterieel onderzoek moet doen? Ik ben hier heel benieuwd naar.  


Daarnaast geldt dat voor mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) óók in uren en minuten geïndiceerd moet worden. De hoogte van een pgb wordt vastgesteld op basis van een tijdseenheid x een uurtarief.  Ik kan niet bedenken waarom je als gemeente twee verschillende systemen naast elkaar wil hebben. 


Bewaar aantekenen

Het is op dit moment niet duidelijk hoe de wetswijziging eruit komt te zien en of het de minister lukt om deze ook door de Eerste en Tweede Kamer te loodsen. Hoe het ook zij, de gemeente is nu verplicht  om de benodigde zorg in uren en minuten vast te stellen. Doet de gemeente dat niet, dan kunt u hiertegen bezwaar/beroep aantekenen.

 

Hulp nodig? Neem dan contact met ons op via 085 - 06 42 000 of info@clientenbelang.nl

 

Terug naar het nieuwsoverzicht »

Gesprek laden

Deel dit artikel